Mosonmagyaróvári Makettező Egyesület – a rendezvény története

Baráti közösségünk az 1980-as években, egy apró kis makett boltnak köszönheti, hogy klubbá alakult. Sokat jártunk be, a közös érdeklődés kovácsolta össze a kis csapatot, akik akkoriban úgy gondolták, hogy megmutatják apró csodáikat városunknak. Kiállítást szerveztünk, bemutatkoztunk a környék különböző rendezvényein és később elkezdtük járni a magyarországi és környező országok hasonló összejöveteleit.

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub főszervezésében évente megrendezésre kerülő Makett Kiállítás és Verseny az elmúlt 25 év során Európa egyik kiemelkedő eseményévé vált. Az eleinte a helyi könyvtár előterében tartott rendezvényt egyre többen látogatták, így a helyszín először a helyi művelődési ház termeibe; 2004-től a Mezőgazdaságtudományi Egyetem épületeibe került át; majd 2017-től az UMF Arénában kerül megrendezésre! A versenyen különböző kategóriákban indulhatnak a nevezők: harcjárművek, repülők, figurák, polgári járművek, hajók lekicsinyített másai kerülnek megmérettetésre.

A verseny a népszerűségét a baráti kapcsolatok kialakulásával szerezte. A verseny előtt már hónapokkal elkezdődik a szálláshelyek lefoglalása, ugyanis a rendezvény hétvégéjére az összes helyi illetve környékbeli hotel, kollégium és egyéb szálláslehetőség lefoglalásra kerül.

A verseny lebonyolításában számtalan magyar klub, egyesület is segít, a zsűrizés tisztjét pedig nemzetközileg elismert szakemberek végzik. Rendezvényünk nem kizárólag a makettezőknek szól; törekszünk arra, hogy valamennyi idelátogató korosztály megtalálja a számára érdekes kiegészítő program lehetőségét is. A rendezvény látogatása mindemellett ingyenes.

Ezúton is szeretnénk megköszönni valamennyi támogatónknak, segítőinknek, a résztvevő versenyzőnek és látogatóknak továbbá mindenkinek akik segítenek abban, hogy kiállításunk minden évben megrendezésre kerülhet. Célunk, hogy az ide látogató makettezők és családtagjaik, barátaik városunkban is egy baráti, jó hangulatú hétvégét tölthessenek el.

Mindenkit szeretettel vár a Mosonmagyaróvári Makettező Klub és Egyesület